Minun ideoita taidekaappiin ovat: metsät, eläimet, luonto yleensä.

Metsät:
Ihmisten suhde luontoon on ollut 1990-luvulla tärkeä kysymys. Jo 70-luvulla maapallo sai enää muutaman kymmenen vuotta elinaikaa, näin tulevaisuudentutkijat ennustivat. Metsät ovat Suomessa kansallisaarteemme ja ne ovat nousseet huolen keskukseen. Puheet hakkuuaukeista liikkuivat jo 60-luvulla. Ilmansaasteiden vaikutus on ollut toinen huolenaiheemme.                                                      

Metsä on ollut läheinen aihe Suomen kuvataiteelle. Vuosisadan alussa metsään liittyi suurta pyhyyttä ja näin siitä kasvoi Suomen kansan vertauskuva. Miten nykytaiteessa? Tunnistaako nykyinen suomalainen nykytaide metsän yhtä pyhänä?               

Nykytaide on metsän sisällä. Sen materiaalia ovat puunoksat, kasvit ja kivet, jotka kasvavat sekä metsän että ihmisen symboliksi. Ihminen on käynyt puhtaan luonnon kimppuun monin synteettisin eväin. Taiteen on ollut pakko ottaa mukaan tapahtunut. Ihmisten on pakko katsoa itseään, nykyinen metsien tilanne on ihmisten tekojen seurauksia.
 

Eläimet:                                                                                                        

Ateneumin kevään suurnäyttely Eläinten aika esittelee uutta ja vanhaa eläinaiheista taidetta ja kertoo, kuinka kuvataiteilijat ovat lähestyneet eläinaiheita eri vuosisatojen aikana. Merkittäviä teoksia on saatu lainaksi myös muista taidemuseoista sekä yksityisiltä ja suoraan kuvataiteilijoilta. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja valokuvia, valikoituja teoksia 1500-luvulta nykypäivään.

Luonto yleensä:                                                                           

Kansallismaisemamme, kuten Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat sekä Aavasaksa ja Pallastunturit, ovat tuttuja maalauksista ja valokuvista sekä perinteisesti suosittuja matkailukohteita. Akseli Gallen-Kallelan ja muiden kulta-ajan taiteilijoiden teoksia on sanottu kantakuviksi. Luonto- ja taide-elämykset yhdistyvät Metsähallituksen tarjonnassa. Luontokeskuksissa esitellään lähialueen kulttuuria ja paikallisten taiteilijoiden töitä. Luonnonsuojelualueet ovat luontovalokuvauksen aarreaittoja


Valitsen taidekaapin aiheeksi metsät